Wednesday, May 17, 2006

Leugentje om bestwil

Heeft u deze dagen de rel rond Ayaan Hirsi Ali gevolgd? Ik vind het ongelooflijk wat er gebeurt. Ze zou hebben gelogen over haar geschiedenis en naam. Moeten we haar dat nou kwalijk nemen? Ze kwam dan misschien niet uit een levensbedreigende situatie, maar dat alles koek en ei was kan ook niet gezegd worden. Waarom zou ze anders vluchten? En wat zou u doen als u na een wanhoopsvlucht in een land aankomt waar u met de waarheid zeker geen verblijfsvergunning zou krijgen? Ik zou het wel weten: ik zou de waarheid een beetje verdraaien. Berokkent u daar iemand schade mee? Dat is moeilijk te zeggen, maar de nadelen van een weigering wegen voor een vluchteling tot in de verste verte niet op tegen de schade van een verblijfsvergunning op basis van een leugen. In de mensensmokkelarij zijn er ongetwijfeld consultants gespecialiseerd in vreemdelingenwetgeving van bestemmingslanden, die goud geld verdienen met de verkoop van kansrijke vluchtverhalen aan vluchtelingen. Waarschijnlijk wordt er meer gelogen dan de waarheid verteld. Natuurlijk, we moeten de leugen niet tolereren, dat gaat ten koste van degenen die uit de slechtste gebieden komen, maar ik denk niet dat je verontwaardigd moet reageren als een leugen aan het licht komt. Het hoort bij het spel. Het is aan de IND om aan waarheidsvinding te doen. Voor de investering in dergelijke inspanningen is er vast een optimum waarbij de mensen met recht op een verblijfsvergunning die ook krijgen en er enkelen zonder recht erdoor glippen.

Dan lijkt het erop of mw. Verdonk, in navolging van een eerdere uitspraak van de Hoge Raad in een verwant geval, de conclusie trekt dat Ayaan Hirsi Magan geen Nederlandse is, omdat aan het Nederlanderschap aan de naam Ayaan Hirsi Ali is toegekend en die blijkt niet te bestaan. Hier snap ik helemaal niets van! Kennen we een status toe aan een naam in plaats van aan de persoon? Een valse naam verandert de ellendige geschiedenis van een asielzoeker toch niet? Dit heb ik nog nergens gelezen. En moeten we ook hier niet gewoon erkennen dat we de leugen ten tijde van de naturalisatie niet hebben kunnen ontmaskeren en ons gelukkig prijzen dat iemand Nederlander is geworden die ons te slim af kan zijn en met hart en ziel misstanden in de maatschappij te lijf gaat binnen de democratische spelregels (ongeacht of haar ideeën juist zijn en haar aanpak effectief)?

Dan wilde ik ook nog iets zeggen over de rechtlijnigheid van Verdonk, maar daarvoor verwijs ik naar de column van Pieter Hilhorst in de Volkskrant van dinsdag 16 mei (http://www.volkskrantblog.nl/bericht/51360). Er zijn nog meer aspecten interessant om te bekijken, maar die laat ik verder even rusten. Wel wil ik nog even kwijt dat ik merk dat ikzelf bij een bekende veel eerder dan bij onbekenden verontwaardigd ben als regelgeving (of wat dan ook) voor diegene nadelig uitpakt. Dat is menselijk, maar is het ook rechtvaardig? Het lijkt erop dat wat dat betreft ook de politici en opiniemakers zeer menselijk zijn in hun reactie op de uitslag van het bliksemonderzoek van Verdonk naar de naturalisatie van Hirsi Ali.

No comments:

Post a Comment