Thursday, October 16, 2014

Springtij: energie & klimaat

Van donderdag 25 september t/m zondag 28 september jl. vond alweer de 5e editie van het Springtij Forum plaats op Terschelling. Vier dagen gesprekken over de New Green Frontiers, in wetenschap, techniek, beleid, bedrijfsleven en inspiratie, van voedsel tot financiën, van energie tot biodiversiteit. Alle zintuigen en dagdelen deden mee.

Ik volgde de sessies bij het thema energie & klimaat. Daar ging het er scherp aan toe; men aarzelde niet direct de centrale dilemma's op tafel te gooien. Frans Rooijers, Piet Briët en ik hebben de discussies in een column proberen te vatten, bij het slotdiner voorgedragen door Frans.

Column Energie en Klimaat:

We mogen niet doemdenken, maar leuker kon Leo, onze IPCC-man, het niet maken: we zijn op weg naar +4ºC. Codetaal voor voedsel- en watertekorten, migratie en conflicten, en een zee die meer neemt dan ons lief is. En die gevolgen staan al op de balansen van de fossiele energieproducenten als bewezen voorraden olie, gas en kolen. Driekwart van die fossiele voorraad mag niet als CO2 in de atmosfeer eindigen als we de opwarming onder de 2ºC willen houden. En dat willen we, zegt ook de hele energiesector op Springtij. Energietransitie moet, natuurlijk. Waarom gaat het dan zo langzaam?....Lees verder op de website van Betty de Keizer.